Egyre több cég látja be, hogy a céges arculathoz nem csupán egy jól hangzó cégnév és logó tartozik. A vállalkozások saját maguk népszerűsítése és termékük, illetve szolgáltatásuk minőségének pozicionálásának érdekében egyre inkább fektetnek nagy hangsúlyt a céges arculatra. A nagy, neves vállalkozások ugyanis már évek óta sikerrel alkalmazzák a saját márkához köthető dizájn elemeket, betűtípusokat és színvilágokat.

Például, ha a Coca-Cola üdítőgyárat említjük, azonnal eszünkbe jut a piros alapon, olyan jellegzetesen kanyargó fehér betű, amivel a logójukat írják. De a Mc’Donalds piros-sárga színvilága is az egyik legismertebb céges arculatok közé tartozik.

Ma már az önmagára valamit is adó kisebb vállalkozások is igyekeznek a nagy vállalatok üzleti stratégiái alapján saját arculatot kialakítani, amivel kitűnhetnek a konkurencia széles kínálata közül. A céges imázst kialakítani rendkívül összetett folyamat, de bőségesen megtérül a belé fektetett idő, energia és pénz. A vállalat profiljához illően ízléses betűtípusokat, hangulatos színvilágot és letisztult képi elemeket társíthatunk. Egyes esetekben akár szlogenekkel vagy dallamokkal is gazdagíthatjuk ismertségünket. Gondoljunk csak bele, a Family Frost fülbe mászó, ismerős zenéjére vagy a Calgon népszerű mondatára, miszerint termékükkel „a mosógép is tovább él”.

Milyen céges arculati elemeket alkalmazhatunk vállalkozásunk népszerűsítéséhez?

A céges arculat nem csupán a vállalatunk népszerűsítésében játszik fontos szerepet, hanem a márkahűség és a vásárlói elégedettség területén is. Ma már olyan sok termék van a piacon, hogy nehéz egy márkához vonzani a vásárlókat, ezért különböző eszközökkel tudjuk saját termékünket a legjobb pozícióban tartani. Ezt egy minőségi szektorba sorolással, jó ár képzéssel és kiváló termékekkel tudjuk elérni, mindezt egy tökéletes céges arculatba „csomagolva”.

A vásárlók ugyanis nem feltétlenül a termék és szolgáltatás minőségét ítélik meg döntésükkor, hanem annak „tálalását” is. Szívesebben nyúlnak a polcokon is olyan termékek iránt, amit már a reklámokból ismernek és előbb térnek be olyan éttermekbe is, aminek egy változatával már találkoztak (pl franchise rendszer kertén belül saját városukban, országukban).

Az összetett marketingfolyamatok mögött komoly szakértelem és hosszú időn át kifejlesztett módszerek rejtőznek. Egy jó csapat képes megfelelő tanácsaival és ajánlásaival felvirágoztatni egy középszerű terméket és szolgáltatást is és a bevételeit megsokszorozni. Ehhez azonban számtalan eszközt kell bevetnünk. Szerencsére a lehetőségek tárháza mára már végtelen.

Az alap arculati elemek, színek és logók visszaköszönhetnek az üzlethelyiségekben, a reklámújságokban, katalógusokban, a névjegykártyákon, a szerződéseken és számlákon, a weboldalon és webshopban, valamint a munkatársak ruházatán (például logózott pólókkal, hímzett munkaruhákkal stb.) és a promóciós termékeken is. Minél szélesebb körre terjesztjük ki a céges arculatot, annál nagyobb tömegeket fog tudni elérni és annál maradandóbb emlék marad a célközönségünk számára, így döntéshelyzetben előbb fognak a leendő ügyfelek bennünket választani egy másik szolgáltatóval szemben.

Hol a legkifejezőbb a céges arculat?

Fontos, hogy összhangba tudjuk hozni a különböző céges elemeket. Harmonizáljanak a formák, a betűtípusok, a szlogen és a színvilág is a szolgáltatásunkkal és a céges hitvallásunkkal. Ha megvan a tökéletesen kialakított céges imázs, akkor pedig minél több felületen próbáljunk erre hivatkozva megjelenni. Tipikus példája a színek játékának, ha már az üzlethelyiségünkben vagy logónkban visszaköszön a választott szín. Jó példa a T-Home által preferált magenta (rózsaszín), amivel ma már párhuzamba vontuk ezt a mobilkommunikációs céget és termékeit.

Ha hasonlóképpen járunk el, akkor a fehér háttéren is remekül mutató, kirívó szín akár a különböző nyomtatott és online felületeken is gyönyörűen fog mutatni és jól beazonosítja termékeinket, szolgáltatásainkat.

Az üzlethelységen túl a weboldalunk, webshopunk színvilága is megfelelő felület a céges arculat alkalmazására, akárcsak a különböző újságok, szórólapok vagy ügyfeleknek kiállított dokumentumok. Az önmagára valamit is adó cég pedig mindenképpen a színvilágukhoz illő munkaruhával, hímzett, logózott céges pólókkal látja el az ügyfelekkel kapcsolatot tartó alkalmazottait. Így a dolgozók már messziről beazonosíthatók és így megfelelően képviselik minden területen a céget. Nem csak az üzletünkben vagy raktárunkban, de akár különböző rendezvényeken, előadásokon vagy kiállításokon is. Ma már végtelen a lehetőség a gépi hímzett termékekben és az egyik legjobb reklámhordozóként, céges arculat hordozóként tartják számon.

Hogyan használjuk fel a gépi hímzést, céges arculatunk hordozójaként?

Ha szeretnénk karakteres céges arculatunkat megjelentetni munkaruházaton, pólókon, ingeken vagy akár különböző más anyagokon, akkor erre a legtökéletesebb technológiai eljárás a számítógép vezérelte gépi hímzés. A technológia előnye, hogy rendkívül jó minőségben, nagyon tartós eredményt produkál és mindemellett kedvező áron érhető el. A mosható, kopásmentes minták, elsősorban egyszerűbb motívumok készítésére valók, mint például céges logók, emblémák vagy feliratok.

A legnépszerűbb céges logóval ellátott, hímzett termékek közé a galléros pólók, a pamut pólók és az ingek tartoznak. A gallérral is rendelkező rövid és hosszú ujjú ingek például számtalan lehetőséget rejtenek és rendkívül elegánsak is. Logó kerülhet a vállakra, a szív fölé, a mellkasra, a hátra vagy akár a gallérra is.

Nem csupán alkalmazottjaink ruházatát tudjuk céges logóval ellátni, hanem különböző céges ajándéktárgyakat és promóciós termékeket is. Az egyszerű ajándék tolltól kezdve, az egyedi naptáron át a hímzett törölközőig, számtalan lehetőségünk van, hogy hűséges vásárlóinkat vagy leendő ügyfeleinket meglepjük és ezzel bennük tovább növeljük cégünk tekintélyét. A különböző ünnepségek, mint például a karácsony nagyszerű alkalom, hogy kiemelt partnereinket megajándékozzuk hímzett, emblémázott kesztyűvel, sállal vagy zsebkendővel. A hímzett ajándéktárgyaknak is biztos sikerül lesz.