Biztosan Te is jártál már úgy, hogy valaki, akihez hozzáértél megrázott (vagy valakit Te ráztál meg): ez a jelenség a statikus elektromosság. Ez egy olyan elektromosság, amit Te magad (például a ruhád, ahogy egymáshoz dörzsölődik) termelsz.  Üveges professzor... Általában a kis kellemetlenségen kívül nincs jelentősége. Kivéve, ha olyan munkát végzel, ahol a legkisebb statikus elektromosság komoly károkat tud okozni.

Régi, nájlon iskolaköpeny....

Azt, hogy az emberi test elektromosságot termel, évezredek óta tudjuk. Azt is, hogy bizonyos anyagok összedörzsölve, statikus elektromosságot tudnak termelni. Ha Te az a korosztály vagy, aki még hordott régi nejlon (igen, a címben, direkt írtuk nájlonnak) iskolaköpenyt, akkor jól emlékezhetsz arra, hogy milyen sokszor „rázott” meg minden olyan dolog, ami vezette az áramot. Vagy akár arra is emlékezhetsz, hogy ha sokáig dörzsölted a köpenyt a ruhádhoz, olyan „nagy” lett a töltés, hogy akihez hozzáértél, azt meg tudtad vele csípni. Ez, persze semmiféle fájdalmat, vagy kárt nem okozott senkinek. Ám van, amikor súlyos károkat okozhat az, ha nem véded meg magad, és a környezetedet az ESD-vel.

Mi is az az ESD ?

Az ESD angol nyelvű mozaikszó: az elektrosztatikai kisülés (Electrostatic Discharge) rövidítése. Az ESD egy  rendkívül gyors elektromos töltésáramlás a potenciál különbség kiegyenlítése miatt (több fizika nem lesz a posztban, ígérjük). Ez a folyamat a feltöltődött anyagok között akár észrevétlenül is lezajlik, mi emberek nem is érzékeljük. Ez mindaddig nem gond, amíg nem olyan alkatrészekkel foglalkozol, nem olyanokat szerelsz, amelyek különösen érzékenyek a feszültségre. Az elektronikai alkatrészek viszont ilyenek. Egy számítógép alaplapján rengeteg olyan apró alkatrész van, amely akár attól tönkremegy, hogy te fel vagy töltődve. Különösen kitettek ennek a veszélynek az integrált áramkörök (IC-k) is, az pedig előfordul tévékben, számítógépekben: szinte minden olyan eszközben, melyben elektronikus vezérlés van.  És hogy mi történik ilyenkor? Te akár több száz wattos feszültséget is leadhatsz egy-egy ilyen feltöltődéskor. Ez persze nem veszélyes, mert a kisülés extrém rövid ideig tart, és az áramerősség alacsony, de arra pont elég, hogy egy – például – 12 V-ra tervezett eszköz összes, vagy nagyon sok alkatrésze a pillanat tört része alatt menjen tönkre, akkor amikor 10-20 szoros túlfeszültséget kap miattad.

Hogyan védd ki az ESD-t?

Tehetsz óvintézkedéseket azért, hogy ne legyen benned túlfeszültség: figyelhetsz arra, hogy milyen anyagon állsz (ne legyen elektrosztatikus) vagy mielőtt hozzáérsz egy alkatrészhez, „kisütheted” magad, hátha a maradék feszültség nem teszi tönkre, vagy akár az emberi földelésben is bízhatsz. Ám ezek esetleges, és kissé amatőr megoldások. Ennél sokkal biztosabb az ESD védelmi munkaruházati eszközök.

Így nem megy tönkre semmi

Ha azt szeretnéd, hogy a munkád (vagy a munkatársaid munkája közben) egyetlen elektronikai alkatrész se menjen tönkre, és ne is károsodjon, akkor 2 lehetőséged van: vagy válassz olyan munkavédelmi eszközöket, amelyek kifejezetten az ESD ellen vannak kifejlesztve. Vagy vedd meg az ESD köpenyt, alatta mindig viselj 100% pamut ruhát. Ha a köpenyt viseled és a pamut ruhát, akkor minimálisra tudod csökkenteni az ESD-t. Természetesen, ha ennél is biztosabbra akarsz menni akkor ajánljuk neked az ESD elleni védelemre kifejlesztett munkaruháinkat.

ESD elleni védelemért vedd fel velünk a kapcsolatot.