Egy vállalkozás nem csupán a termékeitől és szolgáltatásaitól válik ismertté, hanem a céges arculata is közrejátszik abban, hogy mennyire lesz népszerű és emlékezetes az ügyfelei számára. Egy karakteres, könnyen beazonosítható üzlethelyiség, egy jó szlogen és emlékezetes logó hosszú időn át az emlékezetben marad. A hatást pedig különböző reklám dallamokkal, színekkel és egyedi tartalmakkal is fokozni tudjuk. A tökéletes vállalkozás nem fél befektetni olyan kiadásokba, mint a minőségi honlap, a stílusos szórólap vagy katalógus és az egységesített, rá jellemző munkaruházat.

A megfelelő színű, stílusú és logóval ellátott viselet ugyanis rendkívül fontos még a kisebb létszámú cégek esetén is. Fontos, hogy a beérkező látogatók egy bolthelyiségben vagy raktárban azonnal felismerjék, hogy ki az ott dolgozó vagy illetékes, akihez segítségért fordulhatnak. Legyen szó egy egyszerű gyorsétkezdéről vagy egy mobiltelefonos társaság ügyfélfogadó irodájáról, esetleg egy családi vállalkozás raktáráról. Minden esetben ugyanolyan fontos a megfelelő, céges arculat, amely visszaköszön az online és offline felületeken, az ügyfélközpontban és a munkaruházatban is.

Melyek a legfontosabb elemei egy céges arculatnak?

Teljesen mindegy, hogy kisebb területet célzunk meg vagy az egész országot próbáljuk elérni, esetleg a világpiacra dolgozunk, fontos, hogy vállalatunk könnyen és egyszerűen azonosítható legyen. Ennek első lépéseként pedig karakteressé kell tenni azt. A megfelelő cégnév kiválasztása is rendkívül fontos, hiszen a Szabó és Fiai 2014 Szolgáltató és Forgalmazó Kft. nem túl sokat mond, míg a Giga Hambi Kft. már sokkal többet sejtet a szolgáltatásról és a termékről is. Ugyanilyen fontos, hogy a jó megnevezésünkhöz megfelelő színeket társítsunk, maximum 2-3 egymáshoz illő árnyalattal, amely a logóban is visszaköszön majd.

A fantasztikus név, a csodás céges logó és a megfelelő színek kiválasztása után pedig elkezdhetjük minden egyes helyen alkalmazni azt, egységesítve ezzel a hozzánk tartozó elemeket és alkalmazottakat. A webáruházban, a weboldalon, az e-mailekben éppen úgy fontos a meghatározott színvilág és logó megjelenítése, mint az olyan offline eszközökön, mint a bolthálózatunk és raktárunk falainak színei, a cégtáblánk vagy éppen a névjegykártyáink. A magukra igazán sokat adó cégvezetők tudják, hogy a céges autó felmatricázásával és az alkalmazottak saját logóval ellátott munkaruházatával még nagyobb hatás érhető el, amelyet a vásárlók megjegyeznek, megszeretnek és keresni is fognak. Ezzel pedig maximalizálható a vásárlási visszafordulások aránya és sokkal nagyobb bevétel realizálható, mint egy hanyag, névtelen és jellegtelen kis üzlet esetén.

Ezeken a helyeken érdemes megjeleníteni céges logónkat

Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres és ismert legyen, különösen fontos, hogy minél több helyen legyen látható és megtalálható. Ezért minden adandó alkalommal törekedni kell arra, hogy a logónk jól beazonosíthatóan láthatóvá váljon. Nem csak a szerződéseken, számlákon de az e-mailekben, névjegykártyákon és a különböző hirdetésekben is. Nagyszerű megoldás, ha különböző sporteseményt, fesztivált, rendezvényt vagy más olyan eseményt szponzorálunk, ahol nagy tömegek jelennek meg és a céges emblémánkat jól látható felületekre kihelyezik. A lelátókra, a pavilonokra, az óriásplakátokra, a szórólapokra és akár a belépésre jogosító karszalagokra is felkerülhet így a logónk.

Amennyiben sportolót vagy valamilyen csapatot szponzorálunk, nagy eséllyel a támogatott személyek sportruházatán is meg fog jelenni a céges logónk, hímzés formájában. Ezeket a feliratokat, emblémákat és szlogeneket pedig a TV riportoknál és a közvetítéseknél is rengetegen fogják látni. Fontos azonban, hogy mindig a vásárlói célközönségünkhöz szóljunk és őket próbáljuk elérni, így nem biztos, hogy egy porszívó reklámnak nagy hatása lenne egy focimeccsen, ám egy gyerekjáték forgalmazónak egy gyereknapi ünnepségen már annál inkább. Végezzünk kutatásokat és határozzunk meg konkrét célcsoportot, akiket el szeretnénk érni és vásárlásra ösztönözni.

A munkaruha fontosabb, mint azt gondolnánk

Noha a munkaruházat elsősorban a testi épséget hivatott törvényes keretekbe szorítani, elsősorban a fizikai munkát végzők körében, mára már egységes, karakteres megjelenésben szeretik a multinacionális vállalatok is tudni alkalmazottaikat. Ez az egységesítés ma már Magyarországon is egyre népszerűbbé vált és a kisebb büféktől kezdve a különböző közüzemi szolgáltatók ügyfélközpontjáig, előszeretettel alkalmazzák azt. A munkaruházat különböző részekből tevődik össze, az adott területtől és a munka jellegétől függően, ám fontos, hogy a céges logó jó látható helyre kerüljön rajta, amelyre a meglévő ügyfelek és a leendő partnerek is felkapják a fejüket.

A legnépszerűbb ruhadarabok a rövid és hosszú ujjú ingek, a nadrágok, a kabátok, a sapkák és persze a céges pólók. A beosztástól függően a logó lehet kicsi vagy nagy egyaránt és kerülhet akár az ing gallérjára, a csuklóra, a mellkasra, a póló közepére vagy akár a hátuljára is. A megfelelő minőség azonban kimondottan elvárás, ezért javasoljuk, hogy ilyen esetben csak is a strapabíró gépi hímzés mellé tegyük le a voksunkat. A hímzett emblémázás ugyanis manapság a leggazdaságosabb módszere a céges munkaruházat logózásának.

Nem csak a munkaruhákon mutat jól a hímzett logó

Bár elsősorban a céges alkalmazottak ruházatán szokás megjelentetni a logót, mégis számos más lehetőségünk is van, amelyet a hasznunkra fordíthatunk. Különböző ünnepekkor, megnyitókor, karácsonykor vagy évzárókor a partnereinket és hűséges vásárlóinkat is megajándékozhatjuk egy-egy apró céges ajándéktárggyal, amelyre rákerülhet a hímzett, céges emblémánk. Ilyen népszerű termékek a törölközők, a sapkák, a kesztyűk, a zsebkendők, a takarók és a párnák is. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. A befektetett energia és pénz pedig bőségesen meg fog térülni minden esetben.