munkaruhák mosása kulcsfontosságú kérdés, nem mindegy, hogy mennyi ideig maradnak jó minőségűek és tiszták az anyagok. Sok munkavállaló otthon mossa a munkahelyi egyenruháját, más esetekben a munkáltatók felvállalják a mosást, bár ez a ritkább eset. Az alábbiakban néhány vegyszermentes tippről lesz szó, amelyekkel a ruhák igazán kíméletlesen, környezetkímélő módon, és nem utolsósorban olcsón tisztíthatók.

Mosódió

A mosódió természetes tisztítószer, elsősorban a színes ruhákhoz használják őket, mert a fehéreket szürkíti. Hatóanyaga a szaponin, amely vízzel érintkezve kioldódik a dióból, és enyhe habzásba kezd, olyan a hatása, mint a szappannak. Rendkívül jól tisztít, kiválóan oldja le a szennyeződéseket, és még a szagokat is képes semlegesíteni. Általában 4-8 darab fél diót szokás egy kis zsákba tenni, és az összehúzott zsákot a mosógép dobjába tenni a ruhák közé.

Harminc foktól kilencvenöt fokos mosásoknál is hatékony. Mivel teljesen természetes termékről van szó, így érzékeny bőrűek és allergiások is bátran használhatják. A diókat nemcsak egyszer, hanem akár három-négy alkalommal is újra lehet használni. A használt diók teljes egészében lebomlanak, így a környezetet is kíméljük, ha így mossuk a munkaruhánkat.

Vegyszermentes termékekkel is kiválóan tisztíthatók a munkaruhák

A mosószóda

A mosószóda is egy természetes szer, hivatalos nevén nátrium-karbonát. Az emberek már évezredek óta ismerik a mosószódát, egyes feljegyzések szerint már az ókori Egyiptomban is használták. Évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt nemcsak ruhatisztításra használták, hanem általános tisztítószerként is előszeretettel használták.

Manapság a mosószóda reneszánszát éli, egyre többen vásárolják meg. Míg a mosódió inkább színes ruhák tisztításához ajánlott, addig a mosószóda a fehérekkel tud csodát tenni. Száz százalékban természetes tisztítószer, ráadásul sokkal olcsóbb, mint a drágább mosószerek. Munkaruhák esetében előfordulhatnak különféle makacs foltok, a mosószóda ilyen területeken is kiválóan teljesít. Ha nem menne a folttisztítás, akkor marhaepeszappannal is rásegíthetünk.

Olcsó, szuper öblítő

Az egyik legolcsóbb és legjobb öblítőszer az ecet. Sokan aggódnak, hogy a ruhák átveszik az ecet szagát, és borzasztó kellemetlen, szúrós szaguk lesz, de ettől egyáltalán nem kell tartani. Az ecetet vízzel hígítva az öblítő tartályba helyezve tökéletesen fertőtlenít, a ruháknak pedig friss, ecetmentes szaguk lesz.

Árt-e az emblémáknak a mosás?

A hagyományos nyomással készült feliratok idővel megtörnek és megkopnak, ezen hosszútávon sem mosószer, sem természetes tisztítószer nem képes segíteni. A hímzett logóknak hosszútávon sem árt a tisztítás, sok-sok mosás után sem esik bántódásuk. A természetes tisztítószerek nem roncsolják a fonalat, így bátran használhatók hímzett termékeknél is.