A helyes anyagleadás több szempontból is nagyon fontos adottság a grafikusok képességei között. Ebben a cikkben arról lesz szó, mire is kell pontosan figyelni, amikor az ügyfelünk olyan grafikai anyagot kér tőlünk, mely később pólóra lesz hímezve, de a cikk általános tanácsokkal is segít, ami a legtöbb gyártásnál kamatoztatható.

 

“Grafikusként nem az én felelősségem a gyártás…”

Ezt a közkeletű tévedést sok szakember szájából hallottam már, de nagyon fontos már az elején lefektetni: a grafikai anyagok gyártásra való felkészítése minden esetben már a tervezőasztalon (értsd: monitoron) elkezdődik. Sok előnye van annak, ha semmi probléma nem merül fel a gyártásnál, csak néhány ezek közül:

 • Nem kell plusz köröket futni (újratervezni) semmilyen grafikát
 • Nem kell plusz időt tölteni a kommunikációval
 • Az ügyfél is boldog, ha minden zökkenőmentesen zajlik
 • A grafikus és a gyártó között nincs semmiféle feszültség és felelősséghárítás

Sok gyártó cégnek van kapacitása és lehetősége arra, hogy az esetleges változtatásokat házon belül elvégzik, ám ez nem mindig életszerű, mivel néhány esetben a kreatív alapján is szükséges változtatásokat eszközölni. Erre jön még az ügyféllel történő egyeztetés, majd később elfogadás és a gyártó az esetleges változtatásokkal kénytelen a felelősséget is magára venni a végeredményt tekintve. Éppen ezért sok feszültséget spórolunk meg, ha odafigyelünk az általában könnyen betartható gyártó specifikációra.

 

Mire figyeljünk a tervezési folyamatban?

A példa kedvéért vegyünk egy logó készítést, mivel ezzel jól lehet szemléltetni azokat a kritériumokat, amikre figyelve megkönnyíthetjük az életünket.

 • Egy jó logó megfelelően használható egyaránt nagy és kis mérettartományban is, általában csak néhány arculati szín felhasználásával, minimal stílusban tudjuk elérni, hogy a gyártás során a legkevesebb probléma legyen. De abban az esetben is, ha a logó alapvetően bonyolultabb grafika, lennie kell minimalizált, egyszerűsített verziónak épp az ilyen esetekre.
 • A logó ne tartalmazzon olyan részeket, melyeket nehéz a gyártás során igényesen realizálni. Ilyenek lehetnek a hosszú, elnyújtott vonalak, vagy épp sok különálló, elszeparált részlet. A részletgazdagságot a mérettartománytól függően érdemes csökkenteni olyan mértékben, amitől a gyártott anyag esztétikus lesz és könnyen értelmezhető a néző számára.
 • Egy jó logó soha sem raszteresen készül el, hanem mindig vektorgrafikus szoftverrel. Ez nagyon alapvető dolog, hiszen a raszteres programok képpontokkal dolgoznak, míg a vektoros fájlok ívekben, görbékben. Épp ezért alkalmasak arra, hogy egy gép egyértelműen értelmezni tudja azt a gyártás során.
 • A logókat úgy érdemes átadni, hogy odafigyelünk a részletekre: ne legyenek felesleges (rejtett rétegek), vagy nem használt, töredék pontok a fájlokban és főleg ne legyen benne maszkolt réteg, vagy raszteres forrás (hivatkozás).
 • Figyeljünk a színekre is: a színátmenet és a realista színábrázolás lehet, hogy esztétikus, de egy hímzésnél szinte biztos, hogy nem lesz leutánozható a gyakorlatban. Ilyen esetben mindig egyeztessünk a gyártóval, hogy mit ajánlanak és hogyan kell egyszerűsíteni az anyagot annak érdekében, hogy nekik ne legyen utómunkájuk és a legszebb legyen a végeredmény. A különféle gyártók általában Pantone színprofilhoz ragaszkodnak.
 • A fájlformátumokat a gyártói specifikációk alapján határozzuk meg. Vektoros formátumok lehetnek a PDF, AI, EPS, CDR,… általában a legtöbb formátum konvertálható egymásba, de néhány szerkesztéssel kapcsolatos opciót ezzel elbukunk, ezért próbáljuk meg használni az iparági-szabvány szoftvereket (mint az Adobe Illustrator, vagy Corel Draw). A legáltalánosabb formátum a PDF/X1-es szabvány, melyet szinte minden gyártó tud használni, amennyiben a beágyazott grafika vektoros.
 • A betűtípusok (fontok) legyenek legörbézve és figyeljünk a tartalmak helyességére is, mivel a legtöbb esetben a gyártó nem vállal felelősséget az elgépelésekért és a nyelvtani hibákért.
 • Végül pedig nézzünk rá a gyártó saját specifikációjára, vagy ha nem találjuk, kérjük el tőlük.

Megfelelő kommunikáció

Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő kommunikáció a projektek során. Minden hiba ami előfordul, általában egyszerűen javítható és a legjobb, ha arra a grafikusra bízzuk a javítást, aki az anyagot alapvetően készítette. Ő az, aki pontosan tudja, hogyan és miért alakította így a designt és neki van meg minden forrásfájl könnyen szerkeszthető minőségben.

A legjobb, ha nem az ügyfélen keresztül történik a kommunikáció, hiszen a grafikus és a gyártó értik a legjobban a szakmai követelményeket és kifejezéseket, illetve általában ez a leggyorsabb út a legjobb minőségű anyagok előállításához.

Jurgovszki Gábor - Grafikus
(
stargeckos.com)