Elsőre talán nagyon idegennek hangzik, azonban biztos, hogy szinte mindenki rendelkezik, sőt használja is az úgynevezett NFC chipet. Az alkalmazási lehetőségeinek végtelen oldaláról viszont garantáltan még kevesebb szó esett. Valamennyi cég számára óriási feladat, hogy hogyan is tudná magát hitelesen, kreatívan vagy legalábbis a konkurenciához képest egyedibben eladni és reklámozni, amely kapcsán ma már az NFC chip új módokat kínál. Egy baseball sapkába, a céges, hímzett logó mögé elhelyezett mikro egység egy kellően előremutató megoldást kínál.

Baseball sapkák »

Mi is az az NFC chip?
Lényegében nem más, mint egy olyan energiatáplálás nélküli chip, amely valamiféle adatot hordoz, amihez pedig egy másik eszközzel, érintésmentesen lehet hozzáférni vagy leolvasni. Felhasználási területei szinte korlátlanok, hiszen a pár milliméteres mérete, és a viszonylag alacsony ára (pár szár forinttól megvásárolható) ezt sokak számára lehetővé is teszi.

Mire is használhatók?
Ma már nagyon elterjedt az érintőkártyás fizetési mód, hiszen a bankkártyák, de sok mobiltelefon is szintén ilyen speciális chipet tartalmaz. Maga a chip sok mindenre felprogramozható, tartalmazhat egy linket például, amely egy weboldalra mutat, így máris reklámfelületté válik szinte bármi, amelyben ez a kis mikro egység elhelyezhető. Így a cégeknek nincs szükségük prospektusok nyomására, szóróanyagok, névjegykártyák készítésére, csak egy leolvasó eszközre, amely akár egy okostelefon is lehet, és máris adatok és információk egész tárháza jelenik meg.

Hímzett, NFC chipes baseball sapka, mint marketing eszköz?
Természetesen igen. Nem baj, ha a vállalatok progresszív módon gondolkodnak, és olyan eszközöket építenek a marketing stratégiájukba, amelyek kellően innovatívak. Ilyen megoldás lehet, ha a céges baseball sapkába a vállalkozás hímzett logója mögé elrejtenek egy chipbe kódolt adatot, videót, linket, telefonszámot vagy bármit, ami számukra fontos, információértékkel, de még inkább reklámértékkel bír. A rendkívül haladó szellemiség mellett az sem utolsó szempont, hogy jelentős nyomdai és egyéb költségeket lehet megspórolni, hogy a környezettudatosságról már ne is beszéljünk.