Nem csak az utóbbi években, hanem idén is hódítanak a hímzett, divatos hímzett ruhaneműk. A meseszép hímzett darabok a legkülönbözőbb viseletet is képesek kiegészíteni, vagy önállóan is hordhatóak. Szinte külön divat szegmens foglalkozik a hímzésekkel, amelyek sokszor valamilyen népi motívumot mintáznak, amelyek valamilyen népviselet hagyományai előtt tisztelegnek. Az új trendként hódító hímzések gyorsan lopták be magukat a divat világába és ma már megtalálhatóak a hétköznapi viseletre javasolt ruhaneműk széles skáláján is.

A hímzések egyaránt jól mutatnak kabátokon, garbókon, pólókon, sapkákon, nadrágokon, kesztyűkön, sálakon, táskákon és még a bikiniken is. Az elsősorban női szettekben már külön kollekciók teszik színesebbé a nyári, a tavaszi és az őszi összeállításokat. A hímzett ruhák természetesen nem csak a hagyományos, hétköznapi viseletben találhatóak meg, hanem a szépségversenyeken és a munkás szektorban is egyaránt akad példa a gépi hímzés technológiájának kihasználásra.

A kalocsai minták története

A kalocsai minta már a 19. század végéről származik, amikor a kalocsai szállásokon élő nők bérmunkában hímeztek kézzel a környező települések tehetősebb háztartásai számára. Bár a korai hímzések fehér színnel készültek, az idő múlásával egyre több minta és szín került bele. Általában saját használatú holmikat készítettek kék-vörös és fekete pamutfonallal. A mai színes minták csak a huszadik század első harmadától váltak népszerűvé és elterjedté, köszönhetően az 1912-ben megnyílt nagyatádi fonalgyárnak, ahol a szivárvány minden színében beszerezhető volt már hímzőfonal.

Az első helyi elnevezésű mintát, azaz a kalocsai mintát a helyi hímzőasszonyok sajátos stílusban alkották meg. A kalocsai mintát elsősorban a tulipánszerű motívumok alkotják, fecskenyakvörös, vadgalambkék, tulipiros, lángszín, gálickék, borszín, libazöld, irigysárgaés bársonykék színekkel. Ezek a színek és motívumok az ősi értékeket kívánják hangsúlyozni, egészen a honfoglalás koráig. A motívumok között nem csak a különböző virágok, de más szimbólumok és övveret mintázatok is megjelennek. Ezenkívül apró csillagok és holdak is belekerülnek a különböző virágokba miniatűr formában, amellyel a természetközpontú gondolkodásra kívánják felhívni a figyelmet.

A kalocsai minták hímzéses formában köszönnek vissza a bikiniken

Az idén nyáron sem kell meglepődnünk, ha valamilyen népi motívum tűnik fel egy-egy női fürdőruhán. A stílusos bikinit kedvelő hölgyek ugyanis gyakran választják a kalocsai hímzéssel díszített darabokat, amelyek a modern stílust ötvözik a néphagyománnyal. Ezzel a modern világba csempészve bele némi emléket a múltból. A különleges fazonú fürdőruhákon általában a bugyik pántja, valamint a melltartó hátulsó pántja széles, hímzett gumiból áll, de találkozhatunk vékonyabb kialakítású változatokkal is. Anyaguk rugalmas, testhez simuló, melltartójuk vékony szivaccsal bélelt, rajtuk pedig kívülről a gyönyörű kalocsai minta hímzése díszeleg.

A különböző nagyságban és kosárméretekben kapható bugyik és melltartók akár külön-külön is megvásárolhatók, de bikiniként is megtalálhatók a polcokon. Bátran kombinálhatóak a különböző stílusok és színek, hiszen a kalocsai minta, mint közös motívum összeköti az egyes ruhaneműket. A strandszezon igazi divatos kiegészítője lehet egy ilyen hímzett bikini mellé a szolid mintával díszített strand törölköző vagy a szintén gépi hímzéssel készített kalocsai mintás fürdőköpeny is.

A népviselet a XXI. században is képes öltöztetni

Már a hippik is bebizonyították annak idején, hogy lehet stílusosan is viselni a népviseletek ihlette hímzéseket, ezek a gyönyörű motívumok pedig az utóbbi években újra divatba jöttek. A színes, jellegzetes formák ugyanis egyaránt jól mutatnak a bőrkabátokon, az ingeken, a fürdőruhákon és a hétköznapi viseletre is alkalmas nadrágokon és felsőkön egyaránt. Noha nem csak a kalocsai minták hódítanak egyedül a divat szektorban, hiszen számtalan minta és motívum helyezhető el a ruhákon és kiegészítőkön a gépi hímzéses technológiával és a lehetőségek száma mondhatni ma már végtelenek.

A különböző ruhakollekciók és kisebb-nagyobb márkák mind-mind piacra dobták saját népviseletes vagy más hímzett portékáikat, így ma már szinte minden árkategóriában találhatunk valamilyen hímzett mintával díszített terméket.

Nem csak nyáron, de ősszel is számíthatunk a hímzett ruhákra

Már az elmúlt néhány szezonban is a sportos bomberdzsekik helyezték új alapra az őszi divatot, amikor egyes darabjain megjelentek a különböző hímzett minták. A hímzések rendkívüli módon képesek megváltoztatni az átlagos fazonú széldzsekik küllemét is. Az utóbbi két évben pedig már az alkalmi ruhák között is egyre több őszi ruhán fedezhetünk fel gépi hímzett termékeket, amelyeken izgalmas motívumok díszelegnek. A sok színben pompázó, vagy éppen egy színű hímzések képesek szebbé tenni az egyszerűbb fekete vagy fehér, esetleg más alapszínű modelleket is.

Ha őszi ruhatárunkat szeretnénk felturbózni hímzett ruhadarabokkal, akkor bátran válogassunk a legújabb trendeknek megfelelő kollekcióból. Hódít a fekete alapú dzseki, színes, nagy virágos hímzéssel, de a kínai motívumos felsők is látványosak, akárcsak a japán motívumok egy-egy selyem felsőn. A különböző állatok és növények az egyszerű szürke hősszúujjukat is képesek varázslatosabbá tenni. A férfi szélkabátokon a színes sárkányos hímzés és a letisztult egyszínű motívum is jól mutat. Legyen szó céges logóról egy munkaruhán, állatos mintáról egy hétköznapi pólón, vagy akár kalocsai mintás bikiniről, a hímzéses ruhákra és kiegészítőkre mindig számíthatunk.