Bár Magyarországon is hódít a divatban a különböző ruhák hímzése és a gépi hímzett céges pólók, munkás ruhák és logózott promóciós anyagok is, van néhány olyan egyedi megoldás a világon, amelyet szintén ezzel a technológiával valósítottak meg. Az egyik ilyen éppen az idei, Oroszországban megrendezett Labdarúgó-világbajnokság apropóján készült, míg egy másik olyan speciális tudást tartalmaz, amire biztosan egyetlen divattervező sem gondolt volna. A gépi hímzés tehát egy új dimenzióba lépett 2018-ban, hogy még több ember szívét dobbantsa meg.

Ez a fajta technika tehát ma már nem csak a hagyományos felhasználási módokra használható. Egyre nagyobb jelentősége van a nemzetközi stílusmagazinok hasábjain, a divatbemutatókon és a hétköznapi ruhaviselésben is. Ezenkívül még mindig nagyon népszerű a cégek és vállalkozások körében és a különböző termékek marketing tevékenységének részeként is. A gazdaságos és minőségi emblémázás, logózás és feliratozás szinte minden ruhaanyagra kivitelezhető, mindezt tartósan, gyönyörű színekben és minőségi formában.

Nem csak hasznos, jól is néz ki a céglogóval ellátott munkaruha

Magyarországon a legnépszerűbb felhasználási területe a gépi hímzésnek, egyértelműen a vállalkozások arculatépítésében és márka népszerűsítésében van jelen. A saját karakteres megjelenés ugyanis erősíti a márkahűséget és növeli a bizalmat az ügyfelekben, vásárlókban és partnerekben egyaránt. Az a cég ugyanis, aki ad magára, az az ügyfeleit is megfelelően képes kiszolgálni. Ezért fontos, hogy nem csak a webes felületen, hanem a kézzel fogható, nyomtatott szóró anyagokban és az alkalmazottak öltözékében is ugyanúgy visszaköszönjenek a cégre jellemző motívumok, logók, írásmódok és színek.

Legyen szó egyszerű üzletben való értékesítésről, ügyfélszolgálatos kapcsolattartásról vagy akár szállítmányozásról és terepen való munkáról, a minőségi emblémázással figyelemfelkeltő módon népszerűsíthetjük vállalkozásunkat. A gépi hímzés ugyanis rendkívül strapabíró, könnyen tisztán tartható és ráadásul gyönyörű is. A szlogenek és céges logók pedig tökéletes brand építő eszközei lesznek az alkalmazottak munkaruházatának, amelyet dizájnos és stílusos formájuk miatt örömmel fognak majd hordani.

Rendkívül felkapott lett a foci világbajnokság ihlette hímzés

Az angol BBC televízióban már május óta sugározták a labdarúgó-világbajnokság promóját. Ez a reklámblokk azonban egészen eltér a megszokott videó válogatásos és animációs technológiáktól, ugyanis az egész reklám gépi hímzésekből lett összevágva. Az angol reklámkészítők olyan jeles pillanatokat jelenítettek meg a hímzéssel, mint Maradona gólja az angolok ellen, a Lampard elutasított dél-afrikai gól, valamint az utolsó EB-n való Izland elleni kiesés. Emellett pedig az összes jeles sikerüket is tartalmazza az animáció.

A kelet-londoni műhelyben varrt hímzés modern technológiával készült és 650 darab blokkból tevődött össze, hogy a világ egyik legkülönösebb foci VB reklámvideóját megalkothassák általa. A stúdió egy digitális, síkágyas gépet használt, amely egy kiváló, Japán minőségű márkát képviselt. A reklámvideó elkészítése a hímzett anyagokból nem volt zökkenőmentes, hiszen napi 23 órát dolgoztak, két műszakban a siker érdekében, közreműködve a Blinkink produkciós irodával, amelyek az animációért feleltek.

A fantasztikus hímzéseket Lucie McKenna vezető hímzőtervező tervezte egy háromfős csapattal és a meglévő alkalmazottakon felül a stúdió, plusz 14 extra hímzőt is foglalkoztatott a videó elkészítéséhez, elsősorban a London College of Fashion-ből. A hímzéses reklámvideó Maradona hirhedt 1986-os góljával kezdődik és Lionel Messi és Cristiano Ronaldo drámai összecsapásával ér véget. A videóból persze nem hiányozhatnak az angol győzelmi pillanatok sem. A videóban feltűnik Gazza könnye, Kamarun ünnepi tánca és Gotze 2014-es győztes gólja.

Így készült az angolok hímzett labdarúgó-világbajnokság reklámvideója

A 650 lapból álló hímzés elvégzéséhez egy strapabíró Japán hímzőgépet használtak. De mielőtt a gépbe táplálhatták volna a hímzési mintákat, számtalan munkaerőt kellett igénybe venni. A panelek grafikáit ugyanis nem csak megtervezni kellett, de a gépbe be is programozni, amely rengeteg munkaórával járt. Az elkészült lapokat azután vágták, igazították, filmezték majd digitális úton egymáshoz igazították, effektezték és zenei és más hanganyaggal is megtöltötték.

Csak a hímző munkálatok 5 teljes napot vettek igénybe, több műszakos, váltott munkarendben, miközben a gépek és az alkalmazottak a legjobbat hozták ki magukból és éjt-nappallá téve dolgoztak a hímzett lapokon. Bár a technológiai eljárás, amivel a lapok készültek, nem egyedülálló, mégis különleges, hiszen mozgó képpé mindez idáig még egyetlen hímzést sem sikerült senkinek készítenie, amelyet ilyen nagy érdeklődés övezett volna. A videót, amely az angolokat, a focit és a gépi hímzést is népszerűsíti, azóta már közel 600.000-en megtekintették a Youtube-on.

Magyarországon a zenélő hímzés hódít

Nem kell külföldre mennünk ahhoz, hogy különleges hímzéseket találjunk. Bár az angolok magasra tették a lécet ezzel a focis hímzéssel, Magyarország már 2015-ben képes volt valami igazán különlegeset alkotni a témakörben. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) egy mesterszakos hallgató, bizonyos Szirmay Zsanett egy újszerű projektet mutatott be. A Soundweaving műfaj egy hagyományokat megszakító, formabontó zenei és képzőművészeti kísérlet része, amely ötvözi a folklór anyagokat és a magyar kultúrát.

A különleges magyar hímzés-motívumok lézervágott textilre készültek, amelyek egy zenedobozban képesek annak szallagjaként működve valódi zenét lejátszani. A speciális hímzések már készültek hagyományos magyar népi motívumokkal de afgán csomgózott szőnyegek mintázatával is. Ezek a zenélő szőnyegek és hímzett anyagok pedig a stílusok, kultúrák és az érzékszervek furcsa játékának összhangjaként valósultak meg. A projekt sikerét jelzi, hogy egyedüli magyarként vehett részt egy neves (D3) Dubai design rendezvényen.