Egyre gyakrabban halljuk azt a kifejezést, hogy fair trade. Az angol kifejezés szó szerinti fordítása a méltányos kereskedelem, így is lehet találkozni vele. A fair trade kereskedelem alapja a harmadik világbeli termelők támogatása.

Célja, hogy az ottani termelők garantáltan megkapja a jussukat, és ez a pénzbeli juttatás valóban kifejezze a ráfordításaikat. Az ilyen jellegű munkakapcsolatok egyértelmű célja az országok fejlesztése, és a dolgozók kizsákmányolásának megakadályozása.

Akár hisszük, akár nem, közel hatvan évvel ezelőtt már létezett fair trade elven forgalmazó bolt az USA-ban, az első Fair Trade szervezetet pedig nyolc évvel később, 1964-ben hozták létre. Hazánkban az első bolt 2006 decemberében nyílt a fővárosban.

A méltányos kereskedelem egy igazi partneri kapcsolat kialakítására törekszik, hosszútávú üzleti kapcsolat és szerződés jön létre a felek között, az árucikkeket pedig a felvásárló előre fizetéssel veszi meg, így alapozva meg egy bizalmi kapcsolatot. Az árképzés egyedileg történik a résztvevők között, a pénznek tükröznie kell a munka és az anyagi ráfordításokat. Ehhez több dolgot figyelembe kell venni, a mindenkori gazdasági és szociális helyzetet egyaránt.

Független minősítő szervezetek a fejlődő országok vállalkozásainak extra prémiumot is hajlandóak fizetni, ha azt bizonyos célokra fordítják. Ezek a célok előre meghatározottak, az orvosi ellátásra vagy például az oktatásra kell költeni.

A Cégespóló.eu figyel a fair trade-re

Termékek és az áraik

Akik méltányos kereskedelemből származó termékeket szeretnének vásárolni, láthatják, hogy az ilyen árucikkek drágábbak a hagyományos társaiknál. Valójában sokszor az történik, hogy az általunk normálisnak tartott ár csupán egy nyomott ár, a harmadik világbeli országokban emögött a dolgozók komoly kizsákmányolása áll. Hányszor hallunk róla, hogy milyen embertelen körülmények között, szinte már-már rabszolgaként alkalmazzák az embereket, mindezt csupán fillérekért. Ha fair trade terméket vásárolunk, az garancia arra, hogy a dolgozók meg is kapják az elvégzett munkáért a tisztességes jussukat.

Elsősorban az élelmiszer termékcsoport az, ahol a legtöbb fair trade jelölés megtalálható, különösen a csokoládéknál és a kávéknál jelenik meg az embléma. A címke sokat elárul, amennyiben az árucikk rendelkezik a megfelelő minősítéssel, úgy biztosan tudjuk, hogy jó helyre megy a pénzünk.

A cegespolo.eu híve a fair trade-nek. Termékeik Bangladesből érkeznek, gyártóik nem alkalmaznak gyermekmunkát. Ezt az európai ellenőrök folyamatosan nyomon követik, így a vásárlók biztosak lehetnek az árukban.