A „host” egy angol szó, jelentése vendéglátó. A szót átvette a magyar nyelv egy az egyben, hostnak nevezzük azokat az urakat, hostessnek pedig azokat hölgyeket, akik különféle rendezvényeken, áruházakban vagy más helyeken egy-egy adott céget képviselnek.

Néha manapság hoszt vagy hoszteszként írjuk ezt a két szót, de alapvetően még mindig az angolosabb változatát láthatjuk manapság is. A hostess munka valójában igen tág fogalom, ugyanis jelentheti a szórólaposztást, továbbá egy rendezvényen a potenciális ügyfelek tájékoztatásán át az áruházakban lévő kóstoltatásig bármi ide tartozhat.

A hostess munkák java része nem állandó tevékenység, a vállalatok általában egy-egy rendezvényre, kongresszusra, vagy meghatározott promóciós időszakra vesznek fel általában fiatal lányokat és fiúkat. Mivel ezek alkalmi munkák, így elsősorban diákok, egyetemisták, főiskolások számára jó lehetőségek ezek. Felnőtt, főállással rendelkező munkavállalók ritkán dolgoznak ilyen jellegű munkákban, mivel főállás mellett gyakorlatilag lehetetlen csinálni.

Legyen szó kiállításról, kóstoltatásról egy hipermarketben vagy szórólaposztás egy plázában, szinte kivétel nélkül a cég biztosítja a munkavállalók számára a ruházatot. Az is előfordulhat, hogy a cég korábban már vett ruhákat, és meghatározott ruhaméretekre keresnek embereket. Amennyiben a vállalat nem szeretne promócióról promócióra újabb és újabb szettet csináltatni, akkor ez jó és költségkímélő megoldás lehet. Az esemény vagy promóció után a ruhákat ki lehet tisztíttatni, és egy következő kampány alkalmával újra kiadni a következő hostess csapatnak.

Egy elegáns szövetruha a jó hostess ruha része lehet

Milyen is a jó hostess ruha? Amennyiben újra szeretnénk hasznosítani folyamatosan a ruházatot, akkor mindenképpen kiváló minőségű, lehetőleg teljes egészében pamut anyagokat válasszunk. Soha ne egy vagy két darab ruhát biztosítsunk a dolgozók számára, főleg ha hosszabb távon kell nekik ugyanabban a ruhában dolgozni, és nem biztos, hogy lesz lehetőség a folyamatos mosásra, ha csak két szett érhető el. A hostessek számára általában alapkövetelmény a magassarkú cipő viselése, a harisnya. Rendezvénye, eseménye válogatja, de a klasszikus viselet a fekete szoknya vagy fekete hosszú szövetnadrág, de érdemes lehet eltérni a szokásos viselettől.

felsőruházat mindenképpen a cég arculatába illő legyen. Bátran válasszunk színes darabokat, és ne riadjunk meg jól látható helyre tetetni a cég logóját, de akár mottót is felhelyeztethetünk. Érdemes hímeztetni az emblémákat, így hónapok, évek múltán sem fog semmi lekopni, mint más logóztatás esetén.

Egy a lényeg: az összhatás minden esetben legyen kellemes, megnyerő! Ne felejtsük el, a hostessek feladata az, hogy jó színben tüntessék fel a céget, legyen szó termékkóstoltatásról, invitálásról vagy egy rendezvényen az érdeklődők tájékoztatásáról. A lányok mind viseljenek teljesen egyforma uniformist, senki ne lógjon ki a sorból, így alkotva egységet, ami mindenképpen pozitívumként fog megmaradni mindenkiben.