Legyen szó akár egy új cégről, akár egy már meglévő vállalkozásról, az egyik legfontosabb szempont, ami alapján meg fogják ítélni a társaságot, az a céges arculat lesz. Hiába vannak jó szolgáltatások vagy rendkívüli termékek a kínálatban, ha azok mögött nincs egy megfelelő marketingtevékenység, amely felkarolja és népszerűsíti azt.

Ennek a marketing csomagnak az egyik eleme maga a céges arculat kialakítása, amely a piacon helyezi el a cég profilját, tevékenységeit egyszerűen, beazonosíthatóan.

A cégek termékei és szolgáltatásai akkor kapnak igazi karaktert, amikor egy brand által kerülnek forgalomba és a vásárlók tudják valamihez kötni azt. Természetesen ez egy összetett folyamat, ezért célszerű külön marketingcéget megbízni az üzleti arculat kialakításával. Egy tökéletesen megalkotott céges logó, egy mutatós névjegykártya vagy egy ízlésesen hímzett munkaruha csodákat képes elérni az ügyfeleknél és üzleti partnereknél egyaránt.

A céges logó és a vállalkozás szoros kapcsolata

Ha a legnagyobb márkákra és szolgáltatókra gondolunk, mint a Coca-Cola, a Google vagy a Microsoft, egyből eszünkbe jut valamilyen céges arculati elemük. Ezek lehetnek színek, formák, betűtípusok és egyes esetekben valamilyen más kiegészítő elem is (pl. Puma, Adidas, McDonalds). Ezek a logó elemek és színkombinációk nem csak a logóban jelennek meg, hanem visszatükröződnek a különböző megjelenési felületeken is (szórólapok, névjegykártyák, weboldal stb.)

A logónak tehát nagy jelentősége van egy céges arculat kialakításánál, ezért azt nagy odaadással kell megalkotni. Célszerű külső cégre bízni és nem spórolni a megalkotásán. Fontos, hogy logónk és céges arculatunk tükrözze vállalkozásunk hivatását, céljait és történelmét. Stílusa és színvilága legyen letisztult, minimalista, könnyen azonosítható és lehetőleg egyedi. Gondolkodjunk komplexen. Mutasson jól önmagában egy cégtáblán, jól nézzen ki kicsiben (pl névjegykártyán) de nagyban is (pl. óriásplakát) és használhassuk online megjelenésekhez (hirdetések, weboldal, közösségi platformok) és offline termékeknél is (céges promóciós termékek vagy logózott munkaruhák).

A jó céges arculat vonzza a vásárlókat, megrendelőket

A vállalkozás székhelyén, üzlethelyiségében és értékesítési pontjain a kialakított arculatunkkal már könnyen azonosíthatóvá válunk. Bár a felismerhető logónkhoz könnyen kötik szolgáltatásainkat vagy termékeinket, ügyeljünk az alkalmazottak megjelenésére és munkájára is. Legtöbb esetben ugyanis nem a céggel és termékeivel, sokkal inkább az alkalmazottak magatartásával van probléma, ami a céget is minősíti sajnos. Ezért ne csak a küllemre, de az ügyfélkezelésre is ügyeljünk oda, ha sikeres céget szeretnénk magunk mellett tudni.

A jó munkaerő persze nem minden, ezért azok kedves magatartását erősítsük meg a vállalat arculatát tükröző munkaruházattal. A ruha színei tükrözzék a logóban és más helyeken is hozzánk rendelt színvilágot. A munkaruhán pedig mindig jelenjen meg a cégünk egyedi logója és neve. Ehhez a legtökéletesebb technológia megoldás a gépi hímzés, amivel könnyen mosható, minőségi emblémát kapunk céges ruházatunkhoz. A komplett vállalati arculat egyes elemei így már gyönyörűen körbeértek, az online megjelenésen át egészen az alkalmazottak gépi hímzésű logóval ellátott munkaruházatáig.