Ha reklámtermékről, logózott ruhadarabról esik szó, akkor szinte kivétel nélkül mindenkinek a póló vagy ing jut eszébe, amiket a hipermarketek dolgozói viselnek megkülönböztetés gyanánt.

Ám a céglogózás ennél azért egy picit összetettebb dolog, szól marketingről, esztétikumról, de a vevők bizalmát is könnyebb kivívni egy-egy jól megválasztott termékkel. De milyen terméket is adjunk a munkavállalóinknak?

Különítsünk el kétféle terméket. Az egyik típusba a munkaruhák tartoznak, azok a termékek, amelyeket a dolgozók a munkaidejük alatt hordanak, a másik pedig az, amit ajándékba adunk, ezeket a termékeket a munkaidőn túl szeretnénk, ha viselnének (Pl. kabátnadrág, stb.).

A munkaruhák fő célja lehet a megkülönböztetés, a vevők bizalmának megnyerése, de az sem utolsó szempont, hogy így a dolgozók egy nagy egységes egészet alkotnak. Ha a vállalat biztosítja a munkaruhát, akkor eltűnnek az emberek közötti különbségek, így elkerülhető a kirekesztés, a státusz okozta különbségek. Komoly problémákat, irigységet tud okozni egy drágább ruha viselése, míg sokszor lenézik azokat, akik gyengébb minőségű vagy turkálós holmiban állítanak be a munkahelyre.

A leggyakrabban vásárolt és emblémázott termék a póló vagy ing. Ennek igen egyszerű oka van, rendkívüli módon szembetűnő, viszonylag olcsó, és máris ad egyfajta egységes stílust.

Nem kötelező azonban leragadni a pólóknál. Egyes munkakörökben elvárt a stílusos nadrág, cipő, de szemvédelmi vagy légzésvédelmi kiegészítők is szükségesek lehetnek. Tulajdonképpen bármire lehet mintát tetetni, de értelemszerűen azokra érdemes, amik jobban a szem előtt vannak. A munkaruhákon nem hátrány a nagy felirat vagy logó, de ezt érdemes elkerülni, ha munkaidőn túl hordott termékekre szeretnénk rávarázsolni a céges arculatot.

Póló, pulóver, törölköző, szinte bármilyen terméket adhatunk a dolgozóknak

Az is fontos, hogy adjunk dolgozóinknak extra ajándékokat, például vállalati szimbólummal ellátott ruhákat. Az ilyesfajta ajándékoknak két oka van, egyik, hogy a dolgozó megbecsülve érezze magát, a másik pedig az indirekt módon való reklámozás. Fontos, hogy míg nem gond egy nagy felirat egy munkaruhán, addig problémás lehet egy ajándéktárgyon.

El kell kerülnünk, hogy a hímzett ajándék a fiók aljára kerüljön, vagy csak otthon legyen használva, hiszen akkor nem éri el a célját. Soha ne adjunk silány minőségű terméket, vagy olyan ruhaneműt, amit a munkavállalók nem szívesen hordanak. A szimbólumokat, feliratokat diszkréten helyezzük el, ne ordítson a termékről, hogy reklámozási céllal lett adva.

Milyen termékeket adjunk ajándékba? Jó ötlet lehet a pulóver, a mellény, a kabát, de akár baseball sapkát vagy esernyőt is logóztathatunk. Egy a lényeg, jó minőségű darabokat válasszunk, a méretezés legyen megfelelő, a hímzés pedig ízléses, így biztosan kevés ruha fogja otthoni „mackóként” végezni.