Az ESD (Electrostatic Discharge) szóval már nagy valószínűséggel minden ember találkozott, bár általában elektrosztatikus kisülésként lehet inkább ismerős a kifejezés. Erre akkor kerül sor, amikor egy tárgyon sztatikus elektromos töltés keletkezik, és ez egy ellentétes töltésű tárgyra átadódik.

A különféle elektronikai termékekkel való foglalkozás során az elektromosság veszélyeket rejthet az előállított termékekre, komoly minőségi problémákat okozhat, ezért találták fel az ESD ruhaneműket.

ESD ruházat

Az ESD jelöléssel ellátott ruházati termékek olyan anyagokból készülnek, melyek képesek elvezetni az elektromos töltéseket. Az anyagokba tulajdonképpen speciális szálakat varrnak bele. A leggyakrabban ez szénszállal történik, de vannak olyan termékek is, amelyekben rézszálak vagy ezüstszálak vannak beleszőve, de ez áruk jóval borsosabb. Mivel az elektronikai felhasználás során nincs feltétlenül szükség rézszálas vagy ezüstszálas ruhákra, így ezeket ritkábban használják, inkább a szénszálakkal dolgoznak.

A ruhákban négyzethálósan futnak a vezető szálak, és teljesen átszövik az anyagot. Az anyagok minősége változó, egyes olcsóbb modellek már két tucat mosás után képesek veszteni az ESD tulajdonságaikból. A ruhák varrása sem szabad, hogy úgy történjen, mint a hagyományos varrások, hiszen az ilyen termékeknél különösen fontosak a vezetőképes szálak megfelelő varrása, és a tökéletes illesztés is kulcsfontosságú, különben gyakorlatilag használhatatlan lesz a termék.

Az ruhák anyaga lehet szőtt és kötött. A kötött áruk ESD tartóssága jellemzően alacsonyabb, mint a szőtt ruhaneműké.

A kiegészítők ESD tulajdonsága is fontos, a gombok, a cipzárak, de még a hímzőfonál is fontos, hogy megfeleljen az ESD-nek.

Az elektronikai iparban dolgozók számára kiemelt fontosságú a megfelelő ESD ruha

ESD ruházat biztosítása a munkavállalók számára

Bár általánosságban elmondható, hogy minden munkaruha inkább legyen egy kicsit drágább, de minőségi, az ESD ruházatnak tényleg ajánlott, hogy strapabíró legyen, és nagyon fontos, hogy hány mosási ciklus erejéig garantálja a gyártó az ESD tulajdonságot. A kötött áruk körülbelül negyven mosási ciklusig tartják, a szőtt termékek simán kibírhatnak akár több mint száz mosást is, nagyon nem mindegy tehát, hogy mit választunk.

Az ESD termékek ugyanúgy logózhatók, mint más ruhaneműk. Hímzéssel való emblémázás esetén fontos, hogy a fonál megfelelő ESD tulajdonságokkal bírjon, különben a ruha veszít a védelméből, de alapvetően hímezhető minden ilyen speciális munkaruha.