Legyen szó kórházi ápolóról vagy olyan egészségügyi dolgozóról, aki idősek otthonában vagy sérült emberekkel dolgozik, fontos a megkülönböztető ruházat. Szerencsés esetben a munkáltató adja ruházatot és intézkedik annak tisztításáról, de egyes esetekben a dolgozóknak maguknak kell megoldani a vásárlást és a mosást. Milyen ruhát érdemes biztosítani az ápolók számára?

Megkülönböztető ruházat

Az ápolók általános viselete általában a fehér színű uniformis, manapság a fehér felsőhöz inkább nadrágot és klumpaszerű cipőt társítanak, mint, hogy szoknyát viseljenek. A felsőrész általában ing vagy egy kényelmesebb tunika, de gyakran látni v kivágású felsőrészeket. Sokan az egyszerű szabású, fehér felsőt részesítik előnyben, de ma már kaphatóak elegáns, színesebb darabok is. A felsőhöz általában hosszú, fehér nadrág dukál, sokan egyszerűbb farmert viselnek, mások szövetnadrágot.

A fehér szín nem kötelező manapság, egy kellemes pasztellszín is jó választás lehet, ha a munkaadó engedélyezni. Fontos azonban, hogy mindig olyan ruházatot érdemes választani, amivel jól meg lehet különböztetni az ápolót a betegektől, így sem a páciensek, sem a családtagok nem fogják eltéveszteni.

Egyszerű fehér ruházattal nem lehet mellélőni

Magánklinikákon érdemes egységes arculatot kialakítani az ápolók ruházatában. Női ápolóknak néhány szett az elegáns tunikából, férfi ápolóknak egyszerűbb pólókból, ingekből válasszunk darabokat. Fontos, hogy több szettet biztosítsunk a dolgozók számára, hiszen a fehér ruhákat a színük miatt gyakrabban kellhet mosni a színeseknél, és nem megengedhető, hogy foltos ruházatban dolgozzon az ápoló.

Kórházakban és betegellátó helyeken bármikor történhetnek olyan balesetek, amelyek miatt új ruházatra van a dolgozónak szüksége, ezért plusz darabokat is feltétlenül érdemes rendelni, amelyeket a munkahelyen is gyorsan lehet cserélni, ha szükséges.

A ruhadarabokat bátran lehet logóztatni, akár nagyobb mintákat és szövegeket is lehet emblémáztatni. Ilyen helyeken dolgozók számára különösen fontos, hogy igényes és esztétikus, megnyerő legyen a ruházat. Érdemes lehet megfontolni a nagyobb betűk használatát a ruhán, így idősebb, beteg emberek is könnyebben azonosítani tudják az ápolókat.

A hűvösebb hónapokra érdemes melegebb ruházatot is biztosítani a dolgozóknak. A klinika vagy intézmény feliratát egy pulóverre vagy mellényre is egyszerű módon rá lehet tetetni, ha a hímzést választjuk, mint emblémázási módszert.