Az OEKO-TEX (kiejtés: öko-tex) egy vizsgálati és tanúsítási rendszer, amely a különféle textiltermékek és az az azokon alkalmazott más termékekre, címkékre, tépőzárakra, gombokra, stb. vonatkozik. A szabvány előírja, hogy a ruházati termékeknél és a különféle kellékeknél mekkora mennyiségű kémiai anyagok lehetnek jelen. A különféle szervezetek folyamatosan minősítik és ellenőrzik a termékeket, hogy megfelelnek-e az előírásoknak.

Az OEKO-TEX

Vissza kell mennünk egy kicsit a múltba, egészen az 1990-es évek elejéig, amikor Németországban és Svájcban bevezettek vizsgálati módszereket a textíliákon, hogy kimutassák bennük a különféle egészségre káros anyagokat. A vizsgálatok megjelenésekor rá kellett jönniük az előállítóknak, hogy bizony nem olyan egyszerű egészségre ártalmatlan ruházati termékeket előállítani.

Az OEKO-TEX Standard 100 egy olyan vizsgáló- és tanúsító rendszer, melynek az a célja, hogy a gyártó az emberekre teljesen ártalmatlan textil termékeket gyártson. Biztosan láttunk már olyan címkét, amelyen az áll, hogy „Bizalom a textiliában”. A szöveg az OEKO-TEX-hez kötődik, bizonyítja, hogy a vásárolandó áru megfelel a Standard 100-as rendszernek.

A minősítés rengeteg (több mint száz) dolgot is vizsgál az anyagban. Vannak úgynevezett veszélyességi határértékek, amelyeket nem érhet el az árucikk, ha eléri, nem kaphat minősítést. Néhány vizsgálandó vegyület a teljesség igénye nélkül:

  • rákkeltő és allergiát okozó színezékek
  • ftalát tartalom
  • szerves ónvegyület
  • formaldehid
  • tiltott színezékek
  • peszticid

A hímzés környezetbarát technológia

Szitanyomás kontra hímzés

Az emblémázásnak két nagy csoportja a szitanyomással készülő és a hímzéssel készülő logók. Míg a hímző technológia egy környezetbarát módszer, hiszen a gép belehímezi a kiválasztott formát a ruhaneműbe, addig szitanyomás esetében festékkel történik az emblémázás, amiket „belenyomnak” az anyagba.

Míg egy hímzett terméknek nem okoz gondot a mosás, a ruhaneműn többször mosás után is látszik az embléma (sőt, akár hosszú évekig semmiféle probléma nem merül fel a hímzett termékekkel), addig a szitanyomással történő logózásról már nem mondható el, hogy ennyire strapabíró lenne. A feliratok, képek eleinte csak megtörnek, majd kopnak, könnyedén kioldódhat a festék a ruhából, ami akár egészségügyi kockázatokat is rejthet magában. A hímzésnél természetesen ilyen probléma nincs, hiszen az eljárás során egyáltalán nem használnak festéket, elmosó anyagokat vagy hígítót.