A hostess vagy magyarosan hosztesz szót a legtöbb ember ma már ismeri. Ők azok az általában fiatal lányok, akik különböző rendezvényeken eligazítást végeznek, promóciókban vesznek részt, segítenek az ügyfeleknek/vendégeknek, termékeket kóstoltatnak. A legtöbb ember az ilyen jellegű munkát hölgyekhez társítja, ám manapság egyre gyakrabban előfordul, hogy férfiakat is alkalmaznak ezek a cégek.

Egyre elterjedtebbek a host

A host (magyarosan hoszt) a hostess párja, férfi megfelelője. Manapság egyre több cég vet be fiatal, jellemzően főiskolás vagy egyetemista, vagy onnan éppen kikerült fiúkat a különböző rendezvényein vagy promócióiban. Ennek oka általában az, hogy vannak bizonyos típusú események, amelyeken egy férfi megjelenése hitelesebb lehet, illetve vannak olyan területek, amiben a férfiak járatosabbak, mint a nők. Ilyen lehet például egy elektronikai promóció vagy egy informatikai konferencia, ahol jó, ha a megjelent dolgozók legalább valamennyire járatosak az esemény témájában.

A hostok és hostessek jellemzően alkalmanként vannak foglalkoztatva, a legtöbb esetben néhány napról vagy maximum néhány hétről van szó. Ritka az, amikor egy host állandóan munkában van, őket ilyenkor általában az adott cég főállásba fel is veszi.

A hostokat általában különféle arra szakosodott ügynökségek vagy rendezvényszervező cégek közvetítik ki. Hogy ki a jó host? Ezt nehéz megmondani, a végső döntés az ügyfélé. A tájékozott, iskolákat végzett, több  nyelvet beszélő munkavállalónak mindig nagyobb esélye van megcsípni egy munkát, mint aki ilyesmivel nem rendelkezik.

A host ruhája

A ruházatot általában a megrendelő, vagyis a reklámozandó vállalat biztosítja. Néha az a koncepció, hogy eleve olyan hostokat keresnek, akik egy bizonyos konfekcióméretbe beleférnek, így gyakran a fiúkat a méreteik alapján választják ki. Ilyenkor az adott ruházat a cég arculatába illeszkedő darab. Az is előfordulhat, hogy a hostot kiközvetítő cég ad ruhát, vagy akár arra is kérhetik a fiatalembert, hogy maga vigyen bizonyos ruhadarabokat.

Mit tartalmazzon egy jó host ruhatára?

Fekete és más sötét színű nadrágot, fehér és színes ingeket, öltönyt, nyakkendőtűt, különböző öveket, elegáns cipőket. Érdemes az ingekből több szettet beszerezni, hiszen nem biztos, hogy lesz lehetőség a mindennapos mosásra. Fontos, hogy minden márkajelzéstől mentes legyen. A tiszta, vasalt ruházat alapvető. Előfordulhat, hogy a munkáltató kér saját ruhát, például nadrágot, de a logózott inget vagy pólót ők biztosítják, így bele fog illeni a host a vállalat profiljába.