A gasztronómia térhódításának, a sikeres kulináris műsoroknak, a különleges termékeket kínáló boltoknak, piacoknak és éttermeknek köszönhetően egyre nagyobb figyelmet kapnak egy korábban a háttérben dolgozó, alkotó, így ruházatukat tekintve kevés figyelemben részesített szakma képviselői és ezáltal munkaruháik is: a szakácsok és munkaruhájuk a szakács kötény, illetve a szakácskabát.

Lássuk mik a legfontosabb kritériumok, amik a kiélezett gasztronómiai versenyben segítik, illetve kiemelhetik a szakácsainkat.

Praktikumtól a divatig: szakácskabát hímzés

Praktikum, szükségszerűség, divat. Ez a három fogalom lényegében összefoglalja, hogy a kb. a XIX. század elején kialakult szakácskabát honnan indult és most hol tart, vagyis míg kezdetben a szükségszerűség - higiénia, védelem - hozta világra, ma már egyre inkább a divat formálja. A trendek a zárt konyhákat nyitott terekké, a háttérben dolgozó szakácsokat a vendég szeme előtt alkotó séfekké formálták, így a korábban a higiéniát képviselő fehér szín a belső enteriőr, az étterem arculata, vagy épp a legújabb divat szerint alakult át színét tekintve, azaz felkerültek a palettára a bézs, barna, kék fekete szakácskabátok is. A pamut – mely köztudottan a legkényelmesebb viselet – és a kevertszálas anyagok – melyek könnyebben tisztíthatóak – mellett megjelentek pl. a farmer anyagok, illetve a korábban a célszerűséget képviselő ruhadarabok különböző díszítéseket kaptak. Ha már a szakács lett a „cégére” az étteremnek, nem árt kihasználni a marketingeszközöket és az arculathoz igazítva a szakácskabát, vagy szakács kötény rendelés előtt átgondolni, a szakács neve és az étterem emblémája mellett mi kerüljön még a munkaruhára. Egy jól megválasztott motívum például könnyen megjegyezhető, és jól mutathat egy-egy fotón, akár vendég készíti, akár a média képviselői. A részletpontos, tűéles hímzés tartós és mindig szép képet mutat (természetesen csak akkor, ha a munkát profikra bízod!).

Ha a használatban lévő szakácskabát fekete, fehér, vagy épp extravagáns színt képvisel is, ha a szakácskötény jól mutat a chefen és a szakácsokon, ha a hímzés tű éles és az embléma, vagy minta jól megjegyezhető, a siker felé vezető úton garantáltan biztos lépésekkel indulhatsz el!

Ha TE is jó döntést hoznál, oszd meg blogunkat kollégáiddal és válogassatok együtt termékkínálatunkból weboldalunkon!