A környezetvédelem és a környezet fenntarthatóság ma már egy milliókat foglalkoztató társadalmi kérdéssé vált. A környezettudatos életmód mellett már a kisebb-nagyobb vállalatok is egyre inkább tesznek a természetért és próbálják termékeiket, szolgáltatásaikat úgy optimalizálni, hogy az minél kevesebb káros anyagot állítson elő.

Így csökkentve az ökolábnyomunkat a Földön. Mára már számtalan iparágban vezették be a „zöld” előtagot, mint a termékek környezetvédelmi jelzőjét.

Az utakon már találkozhatunk hibrid, környezetbarát zöld autókkal, beköltözhetünk környezetbarát, „zöld” házakba, de az különböző élelmiszerek és csomagolóanyagok is kiérdemelték már a „zöld” megnevezést. Egy új kezdeményezés azonban egy olyan területet próbál forradalmasítani, amelyre eddig még senki nem gondolt. A világ legtöbbször látott logóit tervezték át úgy, hogy az környezettudatos legyen. Azaz nyomtatáskor kevesebb tintát fogyasszon vagy éppen egy gépi hímzésnél kevesebb cérnával elkészíthető legyen.

A kevesebb, néha több

Tervezzük újra logónkat a környezettudatosság nevében

Forrás: ecobranding-design.com

A tervező csapat innovatív fejlesztése, hogy a tömeggyártásra szánt logók minél kevesebb anyaghasználatot generáljanak, ezzel is csökkentve a különböző erőforrásokat, ennek érdekében egy úgynevezett ökológiai márkázás kialakítását javasolják. Ez tulajdonképpen nem új keletű dolog, hiszen sok logónál figyelhető meg az évek során a változás. Már már sok logót alakítottak át egyszerű, minimál dizájn stílusúvá. Például az Apple logója is nemrég még egy háromdimenziós jellegű, színátmenetes alma volt, de mára már csupán egy letisztult, egy színű, kettő dimenziós formában van jelen a termékeken.

Ezt az egyszerű két dimenziós képet még tovább egyszerűsítenék az Eco Branding emberei, akik szerint még így is sokat pocsékolunk az éves szinten sok-sok milliárdos nyomtatási, gépi hímzési vagy más termék előállítási költségeken, amelyeken a logó kiemelt szerepet kap. Az egyes logók ugyanis 10-40%-kal kevesebb anyaghasználattal előállíthatók. Bár egy-egy logó előállítási költsége elhanyagolhatóan kicsi, sok millió vagy milliárd esetén már millió dolláros költségről van szó. Vegyük például alapul, hány üvegen, szórólapon, pólón, sapkán, tollon vagy reklámanyagon találkozunk a Coca Cola logójával és máris megértjük a törekvés létjogosultságát.

Az ökológiai márkázás lehet a jövő trendvonala

A nyomtatási tintát és a hímzéshez használt cérnát is alaposan leredukálni képes technológiai irányvonal három fő elemet határozott meg. Az első, hogy a logó jellegzetessége és vizuális elemei maradjanak felismerhetőek, viszont az előállításához szükséges anyaghasználat jelentős mértékben csökkenjen, mindezt úgy, hogy a cég természetre gyakorolt negatív hatásait jelentősen csökkentsék. Így a gyártási költségek nagyobb gazdasági teljesítmény eléréséhez vezetnének a vállalkozások életében.

Az elgondolásukat ismertebb márkák logóin keresztül demonstrálták, feltüntetve a megspórolt anyagköltséget százalékosan. Így spórol meg elkészítési anyagot az Apple logója több mint 22%-ot, a McDonalds logója több mint 34%-ot vagy a Starbucks logója majdnem 40%-ot. Az új logók így minden reklámhordozón, marketinganyagon, terméken és varrott változatban is képesek lennének alapanyagot spórolni. A közeljövőben pedig kiderül, hogy melyik óriáscég fogja elsőként elfogadni és alkalmazni ezt a környezetbarát törekvést.