Sokan igyekeznek egyedi kitalálni, hogy a vállalkozás neve beivódjon az emberek tudatába, és mindenképpen pozitív érzéseket keltsen az emberben, ha a vállalatra gondol, vagy meglátja valahol a nevét, logóját. A cégek milliókat, milliárdokat költenek különféle marketing tevékenységekre, hogy a céget minél jobb színben tüntessék fel, és mindent megpróbálnak, hogy kitűnjenek a tömegből. De vajon meddig vicces egy munkaruha, és mikortól számít inkább kellemetlennek?

Ha valami különlegeset, egyedit szeretnénk alkotni, számolnunk kell azzal, hogy attól nem mindenki lesz elragadtatva. Mielőtt nagy tételben elkezdenénk gyártatni a humorosnak vélt munkaruhákat, előtte mindenképpen érdemes a marketinges kolléga tanácsait kérni, vagy valamilyen úton-módon teszteltetni a termékeket a vevővel, online kérdőívben kérdezni még megjelenés előtt, vagy teszt darabokat mutatni az Instagram és/vagy Facebook követők számára. Nem muszáj legyártatni a ruhákat először, csak demo képekkel meg lehet mutatni a közönségnek, hogy mire gondoltunk.

A vicces munkaruha telitalálat lehet, de veszélyei is vannak

Ha kedvező fogadtatásra talál a dolog, akkor már lehet pár emberen élesben tesztelni. Soha ne írassunk megalázó, kellemetlen szöveget a munkaruhára, mert a dolgozót nem büszkeséggel fogja eltölteni a vállalat, hanem kifejezetten kellemetlennek fogja találni a ruha viselését. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy a ruha speciálisan van szabva, ennek sem biztos, hogy a ruha viselői örülni fognak.

Mindenképpen érdemes kikérni a viselők véleményét is a dologról, ha a tömeg elzárkózik a humoros ruháktól, akkor lehet, hogy érdemesebb nem belevágni a gyártásba, mert csak konfliktus lesz a vége, a dolgozók nem fogják szeretni a kötelező ruhát, sem a céget, ez pedig kihathat a munkamorálra is.

Mivel minden ember egyedi, saját ízlésvilággal rendelkezik, ezért el kell fogadnunk, hogy nem mindenki számára jelenti ugyanazt a humor szó. Míg egyesek egy sima favicctől is a falnak dőlve kacarásznak, addig van, akit semmilyen poén nem hat meg. Az viszont mindenképpen intő jel, ha gyanúsan sok embernek nem tetszik a munkaruha megjelenése, a ráírt szöveg vagy a megjelenített kép.

A humor munkába való csempészése kockázatos kihívás, nagyon meg lehet szerettetni az emberekkel egy jól eltalált mottót, de pont az ellenkezőjét is el lehet érni, úgyhogy nagyon csínján kell ezzel bánni, mert könnyen visszaüthet.